За нас

Това сме ние

Добре дошли в Щрак. Тук разказваме истории и празнуваме постижения - нашите, вашите и тези на български социални предприятия от цялата страна. Заедно. Това се крие зад новото ни споделено социално пространство, създадено от Български център за нестопанско право, Българска фондация Биоразнообразие и JAMBA. Хъб, който дава шанс на хора с различни възможности и от различни общности да се включват в общи колаборации. Място, на което хора с различна социална уязвимост се обучават, тренират и включват на пазара на труда по един достоен начин.

В Щрак ще намерите продукти на социалните предприятия от ДарПазар, които имат различни каузи, засягащи живота на всички ни – от опазване на природата, развитие на културата, съхранение на традициите, заетост на хора в уязвимо положение. Хора, като Надя от фондация „Светът на Мария“, която се грижи за това в Щрак да е чисто, подредено и добре организаирано за всяко събитие. И да има ароматно кафе, разбира се! Заедно с това развива своите социални, комуникативни и екипни умения така, че да чувства принаделжност и отговорност.

Това сме ние


Щрак съчетава кафене, пространство за събития, както и магазин с продукти на български социални предприятия. Тук талантливи творци и артисти предлагат уникални изделия, оборвайки серия от социални проблеми. Самотни майки, подкрепени от фондация Рождество Христово намират допълнителен доход, младежи израснали в инстутиции се учат на ценни умения в Социалната чайна, бежанци намират нужната подкрепа, благодарение на Каритас, а хора с психичноздравни затруднения от Работилница „Светове“ намират нов начин за себеизразяване.

Творенията на тези и много други вдъхновяващи герои – само в София на ул. Христо Белчев 3 (партер), където заедно се учим, че подкрепата и насърчаване развитието заемат много форми.